Vše, co potřebujete vědět o alkoholu v kosmetice

Alkohol, etanol, ethyl alkohol – téma, o kterém se neustále mluví. Ale proč? Alkohol je přísadou, která se v kosmetickém průmyslu využívá poměrně často. Pravděpodobně se ptáte, odkud se bere. V případě Yves Rocher se získává fermentací a destilací řepy. Ve vašich produktech tak najdete etanol a ethyl alkohol (označený jako “alkohol”) a to hned z několika důvodů.

 

Alkohol se považuje za těkavý. To znamená, že po aplikaci rychle mizí. Zároveň je nositelem aktivních látek, díky čemuž jsou produkty účinnější. Také milujete ten svěží pocit po nanesení deodorantu? Tak právě ten máte díky alkoholům.V kosmetice je jedním z nejpoužívajších rozpouštědel voda. Podobné vlastnosti má ale i alkohol. Ten pomáhá některé látky extrahovat nebo rozpustit. Proto se používá například v parfémech.

Má také skvělou vlastnost, kterou v angličtině známe pod pojmem „delipoding”. Je tedy skvělým pomocníkem pro mastnou pleť, protože eliminuje přebytek kožního mazu, hromadícího se na povrchu kůže (krásné, my víme..). Pozor ale na záměnu s mastnými alkoholy. Určitě jste si už ve složení některých produktů všimli názvů jako behenyl alkohol, cetyl alkohol nebo benzyl alkohol. Ty se od ethyl alkoholu liší vzhledem i vlastnostmi. Mimo jiné z nich pleť nebenefituje. Ethyl alkohol je pro pleť netoxický a nedráždivý, je filmotvorný, zvláčňující, hydratační a pleť chrání.

 

Proč tedy mají špatnou reputaci?

V některých případech funguje alkohol “příliš dobře”. Jeho vysušující vlastnosti mohou dráždit citlivou nebo suchou pleť, i přesto, že alkohol není sám o sobě iritující složkou. Svou roli hraje i dávkování a znalost složení produktu.

 

 

Proč tedy mají špatnou reputaci?
Jak je to v případě Yves Rocher?

U nás je to jednoduché. Abychom zabránili podráždění a nesnášenlivosti produktů, vyhýbáme se používání alkoholu v přípravcích pro citlivou a suchou pleť.